מהם העקרונות החינוכיים של החינוך המשותף? מהו בית ספר משלב דתי-חילוני, ואיך מגשרים בין עולם הערכים הדתי לעולם הערכים החילוני?
עקרונות פדגוגיים מנחים בבית ספר מעורב
חינוך בין-קבוצתי – יצירת מסגרות חינוך פורמאלי למפגש קבוע ומתמשך בין ילד חילוני לדתי ומסורתי. המוכרים בשם בית ספר משלב או משותף.
מפגש בין שווים – שמירה על הזהות הייחודית של כל תלמיד/ה בבית ספר משלב מתוך כבוד לאורחות חיים שונים בין אם הוא דתי או חילוני.
מפגש בין שונים אך שווים – מפגש בין זהויות מגוונות השומר על ייחודה של כל אחת מהן כחלק מהלמידה בבית ספר מעורב וקהילה מעורבת.
שפה תרבותית ישראלית – יהודית משותפת: תוך שמירה וכבוד לזהותו של הפרט הדתי או החילוני ושל משפחתו.
פלורליזם – ריבוי קולות: דגש על תרבות ומסורת יהודית תוך התייחסות לקולות השונים בתרבות היהודית בבית ספר מעורב.
לימוד מגוון – לימוד תרבות ומסורת יהודית (ללא קשר למסורת מהבית הדתי או החילוני) במגוון אמצעים – שיר, מדרש, סיפור, יצירה פלסטית, דרמה, פעילות קהילתית, לימוד הורים-ילדים ועוד.
שתי עגלות מלאות – עגלה חילונית ועגלה דתית בית הספר המשלב כקרקע פוריה לשגשוג רוחני על כל גווניו
מעטפת פדגוגית – ליווי והנחיה הוליסטית הדואגת לשיפור דרכי ההוראה והאווירה החינוכית בבית ספר משלב דתי-חילוני.
חוסנה הפנימי של אומה אינו יכול להישען רק על עברה המפואר, אלא גם, ואולי בעיקר, על היכולת ליצור עתיד משותף בעל ערכים משותפים. בית ספר משלב דתי-חילוני, שמו הרשמי במשרד החינוך, הוא שמקדם את העתיד הזה ומתבסס על הערכים הללו.
בשנים האחרונות כולנו עדים להקצנה ולפילוג בחברה הישראלית בין המגזרים השונים ביניהם גם הדתי והחילוני. תהליך זה מרחיק ציבור גדול מהערכים הנמצאים בבסיס הווייתנו במדינת ישראל ומעצים את הניכור בין חלקי העם והדתי והחילוני ביניהם. רבים מאתנו שותפים לתחושה לפיה כולנו מוקפים באנשים חיוביים כיחידים, אולם הנראטיב הכללי שמלווה אותנו הוא נראטיב שלילי.
הקיום שלנו במדינת ישראל כמדינה של העם היהודי אינו נח רק על עבר משותף, אלא גם על העתיד המשותף שנשכיל ליצור כאן בין המגזרים הדתי והחילוני. עתיד זה ייבנה רק כאשר ייווצר כר פורה להידברות ולקבלת האחר, כאשר 'היהודי', 'הישראלי', 'הדמוקרטי' ו'הציוני' ידורו בכפיפה אחת ולא ישויכו עוד למחנות השונים בחברה כמו הדתי והחילוני.
אנו מאמינים כי הכמיהה לנראטיב חיובי חייבת לקבל ביטוי במציאות חיינו וכי החינוך הוא התשתית לכל שינוי חברתי ויצירת עתיד חדש.
מתוך התפיסה כי בוגרי מערכות חינוך נפרדות יתקשו לקבל אלה את אלה, פועלת עמותת צו פיוס ליצירת בתי ספר משותפים לילדים המגיעים מהמגזרים הדתי והחילוני, (או בית ספר משלב) המאפשרים לכל הבאים בשעריהם להעמיק ולעצב את זהותם הציונית, היהודית (דתי או חילוני), הישראלית, מתוך אחריות ומחויבות ליצירת עתיד משותף. בבית ספר משלב דתי-חילוני מגיעים ילדים וילדות מכל מהמגזרים השונים והקצוות השונות ומייצרים חברה משותפת המבוססת על ערכי היהדות והדמוקרטיה.